انتخاب رشته تحصیلی و آینده شغلی هر ساله دغدغه حدود یک میلیون دانش آموز پایه نهم می باشد. هدایت تحصیلی روندی است که طی آن با ارایه خدمات مشاوره ای به دانش آموز کمک می شود تا استعداد، توانایی، علایق و ویژگی های شخصیتی خود، شاخه ها و رشته های تحصیلی، حرف و مشاغل مورد نیاز جامعه و… را شناخته و بر اساس آن اقدام به انتخاب اولویت شاخه، گروه و رشته تحصیلی مناسب نماید. لذا هدایت تحصیلی، مسیر تحصیلی و شغلی آینده دانش آموزان را رقم میزند و از این حیث بسیار مهم و سرنوشت ساز است. هدف از هدایت تحصیلی آن است که دانش آموزان به مناسب ترین شاخه یا رشته تحصیلی بر اساس استعداد و علاقه و نه صرفا امکانات و نیازهای کشور راهنمایی شوند.
در انجام صحیح هدایت تحصیلی دو معیار مهم در نظر گرفته می شود که این موارد عبارت اند از:
بررسی های روانشناسی و آزمون های مشاوره ای دانش آموز
این بررسی ها مجموعا 65 امتیاز را برای دانش آموز در بر خواهد داشت و شامل نمون برگه هایی است که از طریق سایت my.medu.irدر اختیار دانش آموزان قرار می گیرد و آن ها می بایست نسبت به پر کردن مجازی نمون برگ های مذکور اقدام نمایند.
مجموع امتیازات آزمون های مشاوره ای شامل ریز امتیازات ذیل خواهد بود.
نمرات و سوابق تحصیلی دانش آموز
ورود به هر یک از شاخه ها و رشته های تحصیلی نیازمند کسب حداقل نمرات دروس تخصصی پایانی نوبت دوم (نمره برگه خرداد ماه) مربوط به آن رشته می باشد. به عبارت دیگر، در صورت عدم کسب حداقل میانگین دروس تخصصی در سه پایه هفتم، هشتم و نهم (هفتم و هشتم با ضریب 1 و نهم با ضریب 3) برای رشته ها، سایر عوامل و ملاک های هدایت تحصیلی آن دانش آموز در تنظیم نمونه برگه هدایت تحصیلی بی اثر خواهد بود. در جداول زیر حدنصاب نمره برای دروس تخصصی مرتبط با هر سه شاخه نشان داده شده است.
ذکر این نکته حائز اهمیت است که نمرات دانش آموزان در دوره اول متوسطه با لحاظ ضرایب دروس در شاخه ها و رشته های مختلف، مجموعا 35 امتیاز دارد که متناسب با معیارهای ذکر شده، دانش آموزان مورد امتیازبندی قرار می گیرند.